Gästbloggare: Håkan Lindgren

Välkommen tillbaka till bloggen, Håkan! Du är efterlängtad, inte bara av mig skulle jag tro 🙂

 

Boksmällen

Festen som kallas Bokmässan är över och någon myntade begreppet ”boksmälla” – det måste väl ha varit en ordvitsig göteborgare, eller? Var du där? Det var jag och det var verkligen hur kul som helst. Så mycket folk, så mycket inspiration, så många vänner och likasinnade. Fan-bloody-tastic, helt enkelt.

Tänk alla författare som var där, både de som redan gett ut tio böcker och de som precis gett ut sin första, kanske med nummer två som antagits och som bara väntar på att få komma i tryck och att få vara med på nästa mässa. Och så lille jag. Med ett antal e-noveller utgivna, så var jag både med i gänget, och inte. Jag hade ju ingenting att visa upp, mer än de visitkort jag själv tryckt upp.

MRPn_omslag-150x200

Igår kom min sjätte novell ut på Hoi. Mister President, som jag egentligen skrev i mars 2013 till en erotiktävling på Kapitel 1, och som faktiskt vann. Den fick ligga till sig lite, tills jag skickade in den tillsammans med trilogin om Ann-Sofi Munter (som gavs ut i maj, juni respektive juli i år). Lite uppfräschad har den allt blivit, lite ”tajtare” som modeordet verkar vara just nu, men i stort sett höll den som den var.

Mister President handlar om en tyrann, i ett okänt land kanske inte alltför långt bort, som kommer på besök till en skola. När han åker därifrån tar han med sig lite underhållning i form av ”lammkött”. Vistelsen på palatset blir dock betydligt längre än väntat …

Men alla e-noveller till trots, hur roligt det än är, så finns där en dröm om att få ge ut min roman. Det var trots allt med romanen som det hela började, det skönlitterära skrivandet. Det känns förresten lite pretentiöst att kalla det man skriver skönlitterärt. Vem har sagt att det är skönt? Skönt att skriva, javisst, men skönt att läsa? Det är förstås det man vill, men är det inte att ta ut saker och ting i förskott?

Hur som helst, tre veckor innan mässan skickade jag in mitt romanmanus till förlaget och hann få ett positivt utlåtande från lektören de anlitat, hurra! Vilken känsla att ha med sig när man dök upp bland alla montrar. Nu är det förstås så, att i dag räcker det inte bara med att skriva sin bok. I uppsjön av alla wannabe-författare gäller det också att ha en plan för hur man skall sticka ut, synas, sälja. En marknadsplan, helt enkelt. Hur tänker du marknadsföra dig, var, och så vidare. Vilken är din målgrupp? Vad är unikt med just din bok, din USP (unique selling point), vad skiljer den från alla andra böcker som ges ut? Viktiga frågor som man kanske inte tänker på när man sitter mitt i sitt skrivande, men som måste besvaras likväl. Och det är faktiskt riktigt roligt, när man väl kommit igång. Jag har gjort det, förhoppningsvis tillräckligt bra, och skickat in mina svar till förlaget. Nu väntar jag alltså på smällen, den som antingen tar mig upp till himlen, eller ned någonstans på källarplan. Boksmällen.

Vad gör man om svaret inte blir det man hoppas på? Börjar om med en ny bok? Fortsätter att bättre på den just refuserade, den som man redan skrivit om flera gånger? Skickar in den till andra förlag? Ärligt talat, jag vet inte. Den dagen den sorgen, eller glädjen. Till dess får jag koncentrera mig på att göra reklam för Mister President. Vad var det nu för marknadsplan jag hade för den? Just du kommer väl i alla fall att köpa eller låna, den, eller hur? Vad hände med de tidigare novellerna? Vad kan jag göra för att boosta deras försäljning? Det roliga med hela karusellen är att den aldrig tar slut, när den väl satt igång. Underbart är … långt. Det får man i alla fall hoppas.

Tack Amalia för att jag fick komma tillbaka och blogga hos dig igen. Du kommer väl snart till mig? Att hjälpa varandra att synas är en strålande idé och en bra del i marknadsplanen – välkomna till mig på hakanlindgren.blogspot.com.

2 reaktioner på ”Gästbloggare: Håkan Lindgren

  1. Iza 9 oktober, 2014 / 10:35

    Mr President var nog den första novellen jag läste av dig, Håkan, och den är fortfarande min favorit 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s